Tilauspalvelu | Haku | Yhteystiedot
Tilaa Caravan-lehti

SFC-Hietasaari myrskyn jälkeen

 

Alueisäntänä  myrskyn silmässä

Uuraisten Hietasaaren karavaanialueen hirvittävä tuho ei liene kenellekään enää uutinen. Taphtumaa kannattaa kuitenkin pohtia tulevaakin ajatellen. Asiantuntijoita ja heidän kommenttejaan moisista myrskyistä on luettu runsaasti. Melkoisia, jopa ohittamattomia ”asiantuntijoita” ovat varmasti myös ne ihmiset, jotka Hietsussa olivat myrskyn aikana.

Itse oli poikani Juhon (17 v.) kanssa Hietasaaressa isäntäviikolla. Koska viikko oli onneksi erittäin hiljainen, kolmas isäntä ehti kauppareissulle.

Keskustelin tapahtuman jälkeen mm. erään henkilön kanssa (esittelyt jäi tekemättä), joka on ollut suunnittelemassa varoituskäytäntöjä ukkosmyrskyjä silmällä pitäen. Tällaisten myrskyjen ennustaminen tarkasti on mahdotonta. Syöksyvirtaukset ovat noin 100 metriä leveitä, eikä niiden lähestymistä huomaa.

Mietteitä tapahtuneesta

Olin poikani kanssa jututtamassa Reijo Välikangasta, joka puhdisti alueella olevaa pintavesikaivoa. Totesin pojalleni että tummenee sen näköisesti, että kohta sataa. Lähdetään toimistolle keittämään kahvit.

Lähdimme polkupyörillä liikkeelle. Tuuli oli lähes tyyni. Parikymmentä metriä ajettuamme alkoivat puut heilua hurjasti ja pylväiden sähkökaapelit pyöriä kuin lasten hyppynarut. Huusin Juholle,että äkkiä tuohon Lemmikkiin (toimintatila)! Syöksyimme sisään vaiheessa, kun ensimmäiset puut olivat jo rakennuksen päällä.

Niitä metsuri poisti myöhemmin peräti 25 runkoa. Sisällä oli lisäksemme kaksi alle kouluikäistä tyttöä hurjassa paniikissa. Kun aloin rauhoittaa heitä, rytinä oli jo ohi.

Siis ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta 10 - 15 sekunnin kuluessa kaaos oli alkanut. Samoin sen kesto oli samaa luokkaa. Näin siis minkäänlaista ennakkovaroitusta ei ehdi antaa eikä ja suojaan hakeutumista viestiä.

Toinen väittämä, että puita pystyisi väistelemään, ei pidä paikkaansa. Jos metsuri normaalitilanteessa kaataa puun, se lähtee kaatumaan verkkaisesti. Pystyneekö sitäkään väistämään? Syöksyvirtaus taas repii puun kerralla nurin ja lyö maata vasten.

Nyt SF-Caravan ry:ssä ja sen eri yhdistyksissä tulee pohtia toimintamalleja erilaisille katastrofeille. Me saimme pelastuspalvelulta kiitosta nopeasta ja tehokkaasta pelastustoiminnan aloituksesta. Kun pääsimme ryömien ja kiipeillen runkojen ja oksien seasta toimistolle, aloitimme heti asukaslistojen avulla ihmisten etsinnän. Näin tiesimme ennen ensimmäisen hälytysajoneuvon paikalle saapumista, missä ihmiset ovat ja missä ovat loukkaantuneet. Tällaisessa toiminnassa on kuitenkin joitakin puutteita. Oliko esimerkiksi alueella sinne kirjautumattomia vieraita tai työntekijöitä? Hietasaaren hienoilla hiekkarannoilla käy runsaasti paikkakuntalaisia uimassa. Heistä kaikki eivät muista mennessään isäntää moikata. Muun muassa tämän takia konttasin rantaryteikköjä huhuilemassa.

Niin kuin edellä pohdin, mm. liiton ja yhdistysten turvatoimikuntien tulee nyt laatia toimintamalleja, jotka liitetään isäntien toimintaohjeisiin ja koulutukseen. Moinen trombi tuskin toistuu, mutta ehkä jotain muuta epätoivottavaa. Liitollamme on erilaisia koulutusohjelmia. Nyt korostuu ensiapukoulutus. Kun olin jossain runkojen keskellä mahdollisia loukkaantuneita etsimässä, poikani soitti toimistoltamme, että isä missä on sidetarpeita ja laastareita. Jopa tällaiset pienetkin perusasiat tulee listata ja käydä läpi, kun isäntä luovuttaa tehtäviään jatkajalle.

Veijo Kämäräinen
Jyväskylä

Oheiset kuvat on SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen ottanut Hietasaaresta. Hän kävi tutkimassa tilannetta alueella 5.8. eli heti myrskyä seuraavana päivänä.